laden

Letterpress

Hints voor letterpress

Wat je moet weten over hoogdruk.

Wat is letterpress?

... een beetje gescheidenis.

Het drukken volgens het hoogdruk of boekdrukprincipe, vandaag beter gekend onder de naam "LETTERPRESS", heeft al meer dan een half millenium geschiedenis achter de rug. Toen Gutenberg zijn eerste houten pers, die geënt was op een wijnpers, bouwde veranderde de wereld voor goed. Met een snelheid van 200 pagina's per dag was dit toendertijd een ware revolutie in vergelijking met het schrijven van boeken en andere uitgaves. Al snel perfectioneerde onze landgenoot 'PLANTIN' het drukproces en haalde een snelheid van 1250 pagina's recto verso per dag. Kennis werd op deze manier toegangkelijker voor een groter publiek.

Eenmaal de industriële revolutie op gang kwam werden de persen in gietijzer uitgevoerd wat voor een hogere en zuiverder druk zorgde. De persen evolueerden naar halfautomaten en automaten en werden door "Heidelberger Druckmaschinen" nog tot begin de jaren 80 geproduceerd om uiteindelijk verdrongen te worden door offset (diepdruk - lithografie).

Sinds de jaren 2000 wordt letterpress terug gewaardeerd omwille van het sprekende en tactiele karakter van het drukwerk. Volle en helle kleuren, spelen met diepte van de indruk "de moet" en dik papier dat in offset niet te bedrukken valt maken van typodrukwerk meer dan een massaproduct. Het is een arbeidsintensief proces waarbij kleurgang per kleurgang gedrukt wordt aan de hand van photopolymeer of magnesium platen met een verhoogd drukbeeld. De schoonheid van de druk is alle arbeid zeker waard.

Letterpress vraagt dan ook een andere benadering dan standaard quadri offset drukwerk. Van bij het ontwerp dient men te denken in aparte platen en kleuropbouw. Ook het drukken van een quadri afbeelding is vanwege het tijdsintensieve karakter niet meer van deze tijd. Het leent zich bij gelegenheidsdrukwerk eerder tot één- en tweekleur ontwerpen compostities

Bespreek daarom best eens was aangewezen is of laat het ontwerp door ons maken. .

PDF voor letterpress


Voor hoogdruk dienen we per kleur een plaat te maken. Lever daarom jouw ontwerp per kleur aan samen met een pdf waar alle kleuren in staan. Indien je met overlappende kleurvlakken werkt hou er dan rekening mee dat je een transparantie krijgt waar de twee of meer kleuren elkaar overlappen. Dit kan voor interessante effecten zoals een extra kleur 'dus in feite een derde kleur' zorgen

Maak de corpsgrootte van jouw letters niet te klein. Idealiter gebruik je letters van meer dan 6 punt. Dat varieert uiteraard van het soort lettertype. Bij lettertypes die dicht op elkaar staan is het soms aan te raden een kleine interspatiëring te gebruiken.